Taracsák Gábor honlapja

A bolygók láthatósága 2020


  Merkúr
Vénusz
Mars
Jupiter
Szaturnusz
Uránusz
Neptunusz
 
  A belső bolygók grafikonja
A külső bolygók grafikonja
 

Merkúr
A bolygó sokkal közelebb kering a Naphoz, mint a Föld, és keringése során a Földről nézve legfeljebb 28 fokra távolodik el a Naptól. Ezért legkedvezőbb esetben is csak napkelte előtt a hajnali szürkületben a keleti látóhatár közelében, vagy napnyugta után az esti szürkületben a nyugati látóhatár fölött figyelhető meg. A bolygó a Holdhoz hasonló fázisokat mutat, de ezt még távcsővel is nehéz megfigyelni.
Az év folyamán hajnalban kereshető a következő időszakokban:
március 4–április 27.,
július 10–augusztus 9.,
november 1–december 3.
A bolygó mindegyik időszak végén a fényesebb. Az év során a legkedvezőbb reggeli láthatósága november közepén van.
Az esti láthatóság időszakai:
január 24–február 19.,
május 12–június 22.,
augusztus 27–október 20.
A bolygó mindegyik időszak kezdetén a fényesebb. Az év során a legjobb esti láthatósága február első felében, valamint május végén–június elején van.
Vissza a lap elejére

Vénusz
A Vénusz is közelebb kering a Naphoz, mint a Föld, de keringése során a Földről nézve 47 fokra is eltávolodik a Naptól, ezért sokkal könnyebb megfigyelni, mint a Merkúrt. Napkelte előtt a keleti égbolt, vagy napnyugta után a nyugati égbolt feltűnő fényességű égitestje. A bolygó szintén mutat a Holdhoz hasonló fázisokat, és ez már kisebb távcsővel is észrevehető.
Az év elején az esti nyugati égbolt feltűnő égitestje. Három órával nyugszik a Nap után, és ez az időtartam lassan növekszik. Január végén három és fél órával, március elején négy órával, április közepén pedig már csaknem négy és fél órával követi a Napot. Ez az időtartam április végétől gyorsan csökkenni kezd. Május végétől június elejéig a Nap közelsége miatt nem lehet megfigyelni. Június 3-án kerül alsó együttállásba a Nappal. Néhány nappal később azonban már megkereshető a keleti égen a hajnali szürkületben. Június közepén még csak egy órával kel a Nap előtt, de ez az időtartam augusztus végéig csaknem négy órára növekszik, ezután nagyon lassú csökkenésbe kezd. November elején három, december végén másfél órával előzi meg a felkelő Napot. Így az év utolsó harmadában végig a hajnali égbolton láthatjuk.
Vissza a lap elejére

Mars
A Mars bolygó az év első felében a hajnali égbolton látható. Január folyamán csaknem három órával kel a Nap előtt. Ez az időtartam május elejéig alig változik. Június közepén egy órával éjfél után kel és az éjszaka második felében figyelhető meg. Kelési időpontja egyre korábbra tolódik. Augusztus elején egy órával, szeptember eleján három órával kel éjfél előtt. Október 13-án kerül szembenállásba a Nappal, ekkor napnyugtakor kel, és az egész éjszaka folyamán látható. Ezután lenyugvási időpontja kerül egyre korábbra. November végén két és fél, december végén másfél órával éjfél után nyugszik le. Március 20. körül a Jupiter közelében, március végén – április elején a Szaturnusz közelében látszik elhaladni az égen. Mindkét időszakban a Mars a halványabb, enyhén narancsos fényű égitest.
Vissza a lap elejére

Jupiter
A bolygó az előző év december 27-én került együttállásba a Nappal, ezért január elején a Nap közelsége miatt nem figyelhető meg, de a hó közepén már egy órával kel a Nap előtt, és a hajnali keleti égen kereshető meg. Ezután kelési időpontja egyre korábbra tolódik. Május végén éjfél körül kel, és az éjszaka második felében látható. Július 14-én kerül szembenállásba a Nappal, amikor egész éjszaka megtalálható az égen. A következő hónapokban egyre korábban nyugszik. Szeptember végén éjfél körül éri el a látóhatárt, így az éjszaka elején figyelhető meg. Az év végéhez közeledve egyre rövidebb ideig marad a látóhatár felett az esti órákban. December végén már mindössze két órával követi a lenyugvó Napot. Március 20. körül a Mars látszik elhaladni a bolygó közelében, ekkor a Mars a halványabb, enyhén narancsos fényű égitest. A Jupiter decemberben látványosan megközelíti az égen a Szaturnuszt. A látszó szögtávolság december 21-én a legkisebb, mindössze 0,1 fok. A két bolygó közül a Jupiter a fényesebb.
Vissza a lap elejére

Szaturnusz
A bolygó január 13-án kerül együttállásba a Nappal, ezért csak február elejétől lehet megpróbálni a felkeresését a hajnali szürkületben. Láthatósága gyorsan javul, március közepén már 2 órával, április közepén 3 órával kel a Nap előtt. Május végén éjfél körül kel, és az éjszaka második felében figyelhető meg. Kelési időpontja egyre korábbra kerül, és az éjszaka mind nagyobb részében látható az égen. Július 20-án kerül szembenállásba a Nappal, ekkor egész éjszaka a látóhatár fölött találjuk. A következő időszakban a bolygó lenyugvásának ideje kerül egyre korábbra. Október elején már éjfél körül nyugszik, és csak az éjszaka első részében figyelhető meg. November közepén még 4 órával, december végén már 2 órával nyugszik a Nap után. Ekkor csak a koraesti égen láthatjuk. A Jupiter decemberben látványosan elhaladni látszik az égen a Szaturnusz mellett. A látszó szögtávolság december 21-én a legkisebb, mindössze 0,1 fok. A két bolygó közül a Szaturnusz a halványabb.
Vissza a lap elejére

Uránusz
A bolygó fényessége a szabad szemmel láthatóság határán van, ezért távcső nélkül csak a jó szemű megfigyelő pillanthatja meg, ha csillagtérkép segítségével sikerül azonosítania a helyét a Kos csillagképben. Január közepétől április elejéig az esti égen kereshető. Április közepétől május közepéig túl közel jár a Nap irányához, ezért egyáltalán nem figyelhető meg. Április 26-án van együttállásban a Nappal, vagyis pályájának a Földdel átellenes pontján halad át. Május végétől a hajnali égen lehet megtalálni. Ezt követően az éjszakának egyre nagyobb részében tartózkodik a látóhatár fölött. Október 31-én kerül szembenállásba a Nappal, ekkor egész éjszaka megfigyelhető. Ezután a lenyugvása kerül egyre korábbra, de év végén még az éjszaka első felében kereshető a Kos csillagképben.
Vissza a lap elejére

Neptunusz
A Neptunusz szabad szemmel nem látható, csak távcsővel és részletes csillagtérkép segítségével található meg a Vízöntő csillagképben. Az év legelején a koraesti égen még megkereshető. Február közepétől április elejéig túl közel van a Nap irányához, ezért egyáltalán nem figyelhető meg. Március 8-án van együttállásban a Nappal, vagyis pályájának a Földdel átellenes pontján jár. Áprilistól a hajnali égen lehet megtalálni. Ezt követően az éjszakának egyre nagyobb részében tartózkodik a látóhatár fölött. Szeptember 11-én kerül szembenállásba a Nappal, ekkor egész éjszaka megfigyelhető. Ezután a lenyugvása kerül egyre korábbra, de év végén még az éjszaka első felében látható.
Vissza a lap elejéreA belső bolygók éves láthatósági grafikonja
   Vissza a lap elejére
A külső bolygók éves láthatósági grafikonja

  Impresszum     ---     Vissza a lap elejére © 2002–2020 Taracsák Gábor
Levél küldése. Kérem, kézzel írja be a címet! Taracsák Gábor honlapja