Taracsák Gábor honlapja

Útmutató a bolygók kelése, nyugvása ábrákhoz

Égbolt kép minta

 A képekről a Nap valamint az öt szabad szemmel látható bolygó kelésének és lenyugvásának az időpontja olvasható le nagyjából 5 perc pontossággal. A világos szürke színű óra feliratok a közép-európai időt (KÖZEI), a bíbor színűek a nyári időszámítás (NYISZ) szerinti időt mutatják. A képen ábrázolt adatok Magyarország közepes földrajzi koordinátáira érvényesek:

földrajzi hosszúság 19 fok, földrajzi szélesség +47,5 fok

 Minthogy hazánk kiterjedése nem nagy, az adatok jó közelítéssel használhatók az egész ország területén. A kelési, delelési és nyugvási időpontok esetében a 19 fok hosszúsági körtől keletre fokonként négy percet le kell vonni az ábráról leolvasott időpontból, nyugat felé pedig ugyanennyit hozzá kell adni.

 A vastag függőleges sárga vonalak a napnyugta és a napkelte idejét adják meg. A közelükben lévő vékony, sárga vonalak az esti navigációs szürkület végét és a reggeli navigációs szürkület kezdetét jelölik – ekkor a Nap 12 fokkal van a látóhatár alatt. A középső sárga vonal az éjszaka közepe, a valódi éjfél, amikor a Nap legmélyebben van a látóhatár alatt.
 Az év napjai függőlegesen lefelé követik egymást. A kép két oldalán az egyes hónapok kezdő dátuma látható. A vízszintes szürke vonalak a hónap 10. és 20. napját jelzik. Bíbor színű vízszintes vonal található a nyári időszámítás kezdő és végső napjánál. E két vonal között a bíbor óra skálát kell használni, és a polgári éjfélt is ugyanilyen színű függőleges vonal jelzi.


  Impresszum     ---     Vissza a lap elejére © 2002–2024 Taracsák Gábor
Levél küldése. Kérem, kézzel írja be a címet! Taracsák Gábor honlapja